Profesor Ivan Sondi je najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik uopće. Nikad niste čuli za nj? Zato smo ga i pozvali, a pronašli smo ga tako što smo jednostavno u svjetskim bazama podataka išli tražiti što brojevi kažu tko su najbolji Hrvati u znanosti uopće. Među prvih 5 je bio i profesor Sondi, koji je odmah pristao na naš poziv :)

Predavanje prof. Jerbića lani je bilo jedno od najzanimljivijih uopće, na kojem je samo nedostajalo da prof. Jerbić počne pričati s robotom koji je pisao po ploči. Jasno Vam je: Bojan Jerbić jedan je od najjačih stručnjaka za robotiku!

Profesor Ahel jedan je od najjačih hrvatskih stručnjaka za okoliš i ekologiju, gdje je stekao i međunarodni ugled. Otac je petero djece koji su (ili će biti:) također znanstvenici.

Zašto uopće učiti fiziku? Treba li učiti fiziku? Može li fizika biti zanimljiva? Uz njegov znanstveni rad o vodi, i njezinim temeljnim svojstvima, ovo je također područje ekspertize profesora Sokolića.

Ivana Novak Nakir doktorirala je kod profesora Ivana Đikića, a sad je docentica na Medicinskom fakultetu u Splitu od 2011. godine na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku. I majka dvoje blizanaca :)

Jeste li se ikada pitali zašto Vas boli? I jel' Vas zaista boli ili samo mislite da Vas boli? I što je uopće bol? E tim pitanjima Damir Sapunar se bavi znanstveno, kao voditelj laboratorija za istraživanje boli u splitu. 

Akademik Vladimir Paar je svestrani, jako aktivan čovjek kako u svim područjima znanosti, tako i u svim područjima života. Prošao je niz velikih sveučilišta kao gostujući profesor, napravio nekoliko modela teorijke nuklearne fizike koji se po njemu zovu, i uza sve to stvorio četvero djece. Uvijek zanimljiv sugovornik :)

Antonija Šibera sigurno znadete po gostovanju u emisiji 5. dan, ali vjerojatno ne znate da je on jedan od prvih ljudi koju su uopće podržali Festival. A 2010., kad je u trenu prihvatio naš poziv, doslovno je oduševio i učenike u školi i građane na predavanju!

David Smith je zanimljivi Australac koji u Hrvatskoj već 15 godina radi vrhunsku znanost, a uz to je bio dugogodišnji pomoćnik ravnatelja Ruđera. Na Ruđeru vjerojatno nema osobe koja ne zna Davida - pa zašto ga ne biste upoznali i Vi?

Dr. sc. Stjepan Šterc je jedan od vodećih hrvatskih demografa i geografa, a uža specijalnost su mu migracije.

Akademik Stipan Jonjić jedan je od najjačih znanstvenika u hrvatskoj medicini, a u području virusne imunologije jedan je od svjetskih eksperata. Jedan je od rijetkih Hrvata u povijesti koji su članovi Njemačke akademije znanosti, tzv. Leopoldine.

Prof. dr. sc. Ana-Sunčana Smith je zbilja nevjerojatna žena. Vrhunska znanstvenica, ekspert u teorijskoj fizici (stanica i membrana), znanstvena povratnica u Hrvatsku, a stalna profesorica u Njemačkoj, dobitnica prestižnog ERC projekta, majka troje djece i - super simpatična osoba koja uza sve to nađe vremena za naš Festival. Da je upoznao Anu, autor stiha "žena, majka, kraljica" nikad ga ne bi napisao. Ili bi napisao pjesmu o njoj :)

Drugi gost Festivala znanosti - Sinj 2015 - koji nas je odmah 2010. podržao, i bez njegove iskrene podrške Matine i Mislavove ideje, pitanje je bi li Festival ikad nastao.

Glavni govor u ponedjeljak, 2. 11. nakon otvaranja Festivala imat će trenutno najcitiraniji i najbolji hrvatski fizičar u Hrvatskoj, akademik Dario Vretenar. Profesor Vretenar voditelj je Hrvatske zaklade za znanost, najvišeg tijela za financiranje znanosti u Hrvatskoj. A njegov profesorski i znanstveni opus je nevjerojatan.

Na vrh